Buteyko en slaapapneu

Iemand met slaapapneu kijkt nauwelijks op van veertig keer ‘bijna stikken’ per nacht. Tijdens de slaap stokt de adem keer op keer. Dat kan 10 seconden of zelfs langer duren en gebeurt onbewust. Veel mensen weten niet van zichzelf dat ze slaapapneu hebben. Meestal heeft een partner het eerder door.

 

Een natuurlijk middel tegen slaapapneu

Volgens Prof. Dr. Buteyko ontstaat slaapapneu als gevolg van longhyperventilatie; er wordt te veel ingeademd, waardoor tevens te veel wordt uitgeademd. Door de overmatige uitademing daalt het CO₂-peil in de longen en bloed tot levensgevaarlijk niveau. Om dit bovenmatig CO₂-verlies tegen te gaan, ontwikkelt het lichaam vernauwing van de luchtwegen of stopt het voor een tijd helemaal met ademen. Wanneer het CO₂-niveau weer op peil is, begint de ademhaling weer. Slaapapneu is dus feitelijk een beschermende reactie van het lichaam, om ervoor te zorgen dat de waarden van zuurstof en koolzuurgas op peil blijven. De oorzaak van deze verstoorde waarden wordt hier echter niet mee aangepakt.

 

Wat je leert tijdens de Buteykotraining

Tijdens de Buteykotraining leer je om rustiger te ademen. Je verhoogt daarmee het CO₂-niveau in je lichaam en brengt de parameters van de ademhaling zo weer terug naar de norm. Hiermee wordt de hyperventilatie die onbewust plaatsvindt aangepakt. Als de hyperventilatie verdwijnt, verdwijnt ook de slaapapneu. Je hebt geen hulpmiddelen meer nodig en zowel jij als eventueel je partner kunnen zonder zorgen de nacht in. Bovendien ben je dankzij de Buteykotraining minder vatbaar voor stress, versterk je je immuunsysteem en heb je meer energie hebt.