Buteyko en hyperventilatie

Chronische hyperventilatie (CHV) houdt in dat je voortdurend te snel en te diep ademt. Ook al heb je nooit een aanval van hyperventilatie gehad, toch kun je zonder dat je het weet te veel ademen, vooral ’s nachts. Letterlijk betekent hyperventilatie: te veel (hyper) ademen (ventilatie).

 

Een natuurlijk middel tegen chronische hyperventilatie

Hyperventilatie is dus te veel ademen. Vaak zorgt alleen het denken aan je ademhaling ervoor dat het oncomfortabel aanvoelt. Hierdoor kun je last hebben van snelle en diepe ademhalingen (het happen naar adem en overmatig gapen), zuchten, luchthonger, hartkloppingen, een drukkend gevoel in de hartstreek, duizeligheid en angstgevoelens.

 

Door in te ademen leveren we zuurstof aan ons lichaam. Door uit te ademen wordt het door ons lichaam geproduceerde CO₂ (ook wel koolzuur of kooldioxide genoemd) afgevoerd. Mensen die te veel ademen, ademen (veel) meer CO₂ uit dan gezond is. Ter compensatie wordt daardoor weer extra diep ingeademd. Hierdoor kunnen mensen met hyperventilatie net zo intens ademen als een gezond persoon dat aan het rennen is. Soms is het minder zichtbaar, maar zijn de klachten niet minder.

 

Wat je leert tijdens de Buteykotraining

Tijdens Buteykotraining leer je om te ademen die past bij de inspanning. Dus, bij weinig inspanning adem je minder en rustig. Beweeg je intensief, bijvoorbeeld met sporten, dan adem je wat dieper. Doordat je leert automatisch kalmer te ademen, voel je je ook rustiger. Je zult beter met stress om kunnen gaan en je hyperventilatie wordt minder of verdwijnt. Bovendien zul je minder vatbaar zijn voor stress, versterk je je immuunsysteem en ga je merken dat je meer energie hebt.